Adres : Ziya Gökalp Cd. Sağlık 2. Sk. 63/10 Kolej/Ankara
Telefon : +90 (0312)431 93 35

39. Dünya Akciğer Sağlığı Kongresi

39. Dünya Akciğer Sağlığı Kongresi

16-20 Ekim  PARİS

UNION 2008 KONGRESİNDEN NOTLAR:

Doç. Dr. Şeref Özkara (ozkaraseref@yahoo.com)
Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 
Giriş
Bu yıl 39. IUATLD (Unyon) Dünya Akciğer Sağlığı Kongresi Paris’te 16-20 Ekim tarihlerinde yapıldı. Kongrenin ana konusu, “Akciğer Sağlığına Küresel Tehditler, Sağlık Sisteminin Yanıtlarının Önemi” idi. Her yıl bir ana konu kongrenin konusu olarak belirlenmektedir. Geçen yıl Güney Afrika Cape Town’da yapılan 38. Kongrenin ana teması “TB’dan korunma ve TB tedavisinde HIV ve ÇİD sorunlarının üstesinden gelmek” idi.
Gelecek yıl Meksika Cancun’da yapılacak 40. Dünya Akciğer Sağlığı Kongresinin konusu “Yoksulluk ve Akciğer Sağlığı” olarak belirlenmiş.
Kongre öncesinde ve sonrasında DSÖ, Union, Stop TB ve diğer uluslararası TB kontrolü ile ilgili kuruluşların toplantıları oluyor. Kongrenin oturumları 18-20 Ekim tarihlerinde yapıldı. Bu yıl yapılan Paris’teki kongreye İstanbul’dan 7 doktor ve Ankara’dan iki doktor katıldı. Prof. Dr. Elif Dağlı’nın sigara ile ilgili kurs ve sempozyumlarda görevi vardı. Bunun dışındaki katılımcılarımızın posterlerinin konuları Ümraniye VSD’de temaslı muayenesi, İstanbul’da ÇİD-TB temaslılarının muayenesi, Türkiye’nin tedavi sonuçları, Türkiye’de temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi, Ankara’da yeni bildirim sisteminin etkileri idi.
 
Türkiye’deki tütün kontrolünün gelişimini anlatan Dr. Toker Ergüder, nüfusun %85’inin dumansız ortam uygulamalarından yararlandığını belirtti ve Başkakan R.T. Erdoğan’ın “Tütünle mücadele, terörizmle mücadele kadar önemlidir.” Sözünü belirtti. Bu söz, kongrenin günlük haber bülteninde de yer aldı.
Bütün kongre boyunca posterlerin canlı bir şekilde tartışıldığına tanık olduk. Bunda, posterlerin en göze batan ve en merkezi yerde olmasının rolü büyük (Neden bizim kongrelerimizde en kıyıda köşede bir salonda sergilenirler?). Bunun yanında, herkesin kendi çalışmalarını sunabildiği ve deneyimlerin paylaşıldığı bir yer olması çok önemli.
 
Tüm Kongre Notları Dosyasına incelemek için lütfen tıklayınız...
13 Haziran 2020 Cumartesi
engage in videoARI@NYY: Francisco men and women regarding first struck as being a Yankee